Konsolidované africké štáty sa vydali na cestu vzostupu

21.06.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 21. júna (TASR) - Politická a hospodárska stabilita sa v subsaharskej Afrike celkovo zvyšuje. Uvádza to nemecká Commerzbank v dnes zverejnenej štúdii o ekonomickom vývoji kontinentu. Konštatuje sa v nej, že sa ekonomiky v mnohých krajinách Afriky po minulých krízach výrazne vydali na cestu vzostupu.

Experti uvádzajú, že v strednodobom horizonte krajiny ako Nigéria, Ghana, Juhoafrická republika a Keňa dosahujú priemerný reálny rast svojej ekonomiky okolo 6 %. Stali sa významnými vývozcami surovín, o ktoré prejavujú silný záujem najmä ázijské štáty.

Vedúci oddelenia analýz krajín Commerzbanky Rainer Schäfer konštatoval, že sa vo väčších afrických mestách vytvorila stredná trieda, ktorá vo zvýšenej miere nakupuje vysoko kvalitné produkty. Z toho môže mať úžitok sektor služieb, ale najmä finančný priemysel.

Avšak zoznam slabých miest a rizík subsaharskej Afriky je rovnako dlhý ako v minulosti. Pretrváva nízka úroveň vzdelanosti, chýba infraštruktúra, bujnie korupcia a zostávajú byrokratické prekážky. Všetky tieto faktory brzdia hospodársky vzostup subkontinentu.

Najväčšou výzvou pre subsaharskú Afriku je však jej demografický vývoj. Počet jej obyvateľov sa prudko zvyšuje a región naliehavo potrebuje tvorbu ďalších trvalých pracovných miest.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región